De spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, de binnen- en buitenmuur. De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt dat het vocht van buiten naar binnen trekt. De spouwmuur heeft uit zichzelf een licht isolerende functie. Om uw spouwmuur goed te isoleren, en daar als woning eigenaar verschillende voordelen uit te halen, is de mogelijkheid er uw spouwmuur te laten na-isoleren.

Woningen in Nederland beschikken over een spouwmuur. Dit is tevens wel afhankelijk van het bouwjaar van uw woning. Vanaf 1960 zijn in Nederland pas woningen gebouwd met een volledige spouwmuur. Woningen van vóór 1960 hebben vaak deels of geen spouwmuur. Vanaf 1960 is het tevens verplicht geworden woningen te bouwen met spouwmuren dit gezien de vochtdoorslaande gevels.

Binnen in de spouwmuur beweegt lucht, gezien de lucht beweegt en vanaf buiten komt is deze lucht koud. Bij een slecht- of niet geïsoleerde spouwmuur zorgt dit voor warmteverlies, vochtige muren en schimmels.

In een spouwmuur zijn mogelijk spouwankers aanwezig, deze ankers zorgen voor de stabiliteit van de spouwmuur. Deze ankers zijn in vele gevallen van staaldraad of RVS.

Gezien de spouwmuur een ‘loze ruimte’ is, is het een mogelijkheid om deze ruimte te isoleren met een isolerend product. Het isoleren van spouwmuren is de laatste jaren zeer populair geworden de geïsoleerde spouwmuren werken niet alleen positief tegen vocht, schimmel en kou vanaf buiten maar zorgen ook voor een aanzienlijke verlaging op de energiekosten. Naast de voordelen qua uw gezondheid en de energiekosten geeft spouwmuurisolatie ook een comfort verhogende factor gezien de woning warmer zal aanvoelen.

Heeft uw woning een spouwmuur en wilt u de mogelijkheden bekijken tot het na-isoleren van de spouw ? Neem dan contact op met een gespecialiseerd isolatiebedrijf (tip: Schotgroepisolatie.nl) welk de mogelijkheden met u kunnen bekijken en u een passende aanbieding kunnen doen.